Menü

 

Tisztelet az Elsőknek

 

        A szegedi neobarokk városháza ablakszemei valószínűleg csodálkozva pillantottak le a Széchenyi térre 2008. május 17-én délelőtt. Pontosan 80 évvel ezelőtt láthattak ehhez hasonlót: a XX. század első évtizedeiben gyártott automobilok gördültek az épület főbejárata elé.

A járművek a nagyérdemű közönség őszinte örömére ott is maradtak néhány óráig, korhű öltözetű choffeur-jeik viszont bevonultak a díszterembe, hogy az alapító elődökhöz hasonlóan – Széchenyi, Kossuth, Deák Ferenc, Andrássy gróf, Ferenc József és Erzsébet királyné figyelő tekintetétől kísérve – megemlékezzenek a MAK Dél-alföldi Regionális Szervezetének elődje a DAC (Délvidéki Automobil Club) megalakulásának jeles évfordulójáról.

Az eseményen részt vett Hegedűs Oszkár, a MAK elnöke Basa Zoltán, a Magyar Közút Kht. Csongrád megyei területi igazgatója, Kisapáti István, a VAC Magyarország elnöke, Rácz Lajos, az Autóklub szegedi csoportjának elnöke, Vad Róbert, Rendőr főhadnagy, a Csongrád megyei Balesetmegelőzési Bizottság titkára, s megtisztelte jelenlétével a rendezvényt Szentgyörgyi Pál, Szeged város alpolgármestere is.

       Lechmann István elnök a regionális szervezet 9000 tagja (ebből Csongrád megye 4000, Szeged 2000 fővel büszkélkedhet) nevében köszöntötte a résztvevőket, s méltatta Shvoy Kálmán Klub alapító és társai úttörő kezdeményezését.

A közlekedésbiztonsági fórum jelentős számú hallgatósága élénk érdeklődéssel kísérte a megye baleseti  helyzetéről tartott tájékoztatót, amely szerint, a tavalyihoz képest figyelemre méltó javulás tapasztalható; a 43-as autópálya Szegedet és Makót elkerülő szakaszának hamarosan elkezdődő építéséről elhangzó információkat.

A Veterán Autó Club Magyarország (VACH) elnöke a 2008. augusztus 6-10. között megrendezendő Dél-alföldi Veterán Autós Túra programját ismertette, amelyen 400 km megtétele vár a Szentes-Kecskemét, Szentes-Békéscsaba, Szentes-Hódmezővásárhely útvonalon az 1904. és 1945. között gyártott járművekre és utasaikra.

        Délután Shvoy Kálmán emléktáblájának megkoszorúzását követően a „Balesetmentesen Közlekedni Egy Életúton” program keretében a „szegedi boszorkányok”  mutathatták be négy keréken volánforgató bravúrjaikat.

        Az altábornagy úr – aki tudvalevőleg nagy hódolója volt a szebbik nemnek (rossz az , aki rosszra gondol, s egyébként is mi rossz van abban?)- bizonyára elégedett lett volna a mutatványaikkal.

 

Az elnökség tagjai:

ballról jobbra:

Vad Róbert, r. fhdgy., a CsmBB titkára

Basa Zoltán Magyar Közút Kht.

Szentgyörgyi Pál alpolgármester

Lechmann István MAK-DARSz elnöke

Hegedűs Oszkár MAK elnöke

Kisapáti István VACH elnöke

 

Szeged, 2008. június 5.                                                                    Nagy János

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kezdőlap

Események

Találkozók

Klubtagok

Videók

Képek

Fórum

Cikkek

Adok-veszek

Támogatók

Linkek